Programma landelijk

Ook buiten Rotterdam is er van alles te doen rondom architectuur en de toekomst van de stad. Daarom lichten we enkele programma’s uit die je tijdens de Rotterdam Architectuur Maand kunt bezoeken op andere plekken in Nederland.

17 juni: Dag van de Architectuur in Amersfoort door FASadE

Tijdens de landelijke Dag van de Architectuur in Amersfoort organiseert FASadE (Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap) verschillende activiteiten. Breng een bezoek aan een bijzonder jaren ’70 woonhuis, ontworpen door de Amersfoortse architect Leo Heijdenrijk. Bekijk aansluitend de documentaire ‘Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland’ in het Rietveldpaviljoen, met afsluitende Q&A. De Jonge Honden van FASadE organiseren samen met Hoefkwartier & Bureau Brick een lezing over het Hoefkwartier. Daaropvolgend vindt een Placegame in het Hoefkwartier plaats.

Meer info

20 juni: Ruimtelijke ordening van NU met Riek Bakker in Tilburg

In de tweede editie van Ruimtelijke ordening van NU richt Riek Bakker zich met gasten vanuit het Stadhuis in Tilburg op de eerste schets van het ‘Integraal Ruimtelijk Voorstel Noord-Brabant’. Bedenkers en makers van beleid en ruimte gaan in gesprek over bestuur en ontwerp in de gemeente én regio. Er wordt gekeken naar bestuur en ontwerp: kansen en uitdagingen van regionale ontwikkeling van ruimte en beleid. Iedereen die geïnteresseerd is in publieke ruimte wordt uitgenodigd om mee te denken.

Meer info

17 juni | Excursie Dag van de Architectuur Stadsforum Tilburg

Ga tijdens de Dag van de Architectuur mee met een wandeling door de stad Tilburg, rondom het nieuwe Stadsforum. Onderweg delen planmakers en architecten wat er te zien is, waarom het er zo uitziet en welke ontwikkelingen er te wachten staan. Krijg op een unieke manier toegang tot een aantal gebouwen en plekken waar je misschien normaal nooit komt en bekijk ze door een nieuwe bril. Beleef de toekomstige inhoud van een locatie door de verbeelding en het verhaal van de ontwerper.

Meer info

17 & 18 juni: Dag van de Architectuur in Amsterdam

De hele maand juni viert ARCAM de Amsterdamse architectuur, met als hoogtepunt de Dag van de Architectuur in het weekend van 17 en 18 juni 2023.

Tijdens de Maand van de Architectuur worden alle evenementen en expo’s geïnitieerd en georganiseerd door anderen, onder auspiciën van Arcam. Van pop-up expo’s tot boekpresentaties en van discussies tot de eerste editie van het architectencafé Barcam: Arcam is het levende hart van de architectuur van Amsterdam.

Juni Amsterdam Architectuurmaand 2023 — Arcam

 

17 juni: Dag van de Architectuur Utrecht, door AORTA

Tijdens de Dag van de Architectuur kun je ook in Utrecht een bezoek brengen aan de nieuwste en meest spectaculaire gebouwen en (bouw)projecten in de stad.

Zo kun je het ‘getrapte daklandschap’ van studentencomplex The Cube beklimmen. Of met een helm op de bouwplaats bezoeken van stadswijk De nieuwe Defensie. Ontdek Rijnvliet, de splinternieuwe woonwijk waar al het groen eetbaar is voor mens of dier. Of ga op safari door het groene bewonersinitiatief RingPark.

In de maand juni kun je bovendien in het stadhuis de expositie ‘Utrecht stad voor iedereen’, bekijken, waar we de toegankelijkheid van verschillende Utrechtse (bouw)projecten belichten.